7. nap, Első eredmény

2011.04.10. 18:31

 Szép estét! Tegnap tartottam egy "szabadnapot" így kimaradt, de nem volt látható változás szeles idő volt, sok napsütéssel, pont mint ma. Tegnap 17°C volt, ma pedig 16,5°C, bár én már várom a jobb időt.

 Nah de mi is az első eredmény? Kíváncsi voltam, hogy is nőnek a magok, így kicsit "leástam" hozzájuk. Igen meglepő dolog fogadott. A babok egységesen nem nőnek, remélem csak még, de a sarkantyúkák erőteljes csírázásnak indultak. A kontroll cserépben már 0,5 centis a csíra, az 1-es típusnál (mágnesek a magok körül) 2 centis a csíra, 2-es típusnál (ugyanaz mint az előző csak cserépen kívül vannak a mágnesek) szintén 0,5 centisek a csírák, a 3-as típusnál (mágnesek a magok alatt) még nem kezdett el csírázni, végül a 4-es típusnál (távtartókon a mágnesek) 0,6 centisek a csírák. Főleg a 3-as típusúnál lepődtem meg, mert azt olvastam így nőnek jobban a növények, és nem kevésbé. Kíváncsi leszek a későbbi eredményekre, főleg arra, hogy melyik típus lesz a legeredményesebb.

5. nap, Hétvége

2011.04.08. 18:26

 Szép napot! Hát végre eljött a hétvége! Szeretek iskolába járni meg minden, de a jól megérdemelt pihenést sem vetem meg. Ma igen szeles idő volt, habár sütött a nap, így is csak 17°C volt a mérés időpontjában. Mivel a növények még mindig nem bújtak ki a földből, így egy kis zenét terveztem mára, ami miatt elindultam a környezetvédelem útján. A rendes videoklip megrázóbb, de azt nem lehet beágyazni az előadó által. 

4. nap, egy kis side project.

2011.04.07. 20:26

 

Szép napot! Ma itt igen napos idő volt, amikor mértem 26°C volt. Növénykéim még mindig nem óhajtottak kibújni a földből, így egy másik kutatásomat fogom ma népszerűsíteni. Ennek a kutatásnak a címe: "Metál zene története, fajtái, és elterjedése a mai világban". Ezt egy iskolai pályázatra, illetve a tegnap említett TUDOK poszterversenyre. Amit tudtuk segíteni, egy kérdőív kitöltése. Az alábbi linken elérhető pár kérdés, de sokat segít nekem. :)

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/439333651/1/

 

3.nap, Reklám

2011.04.06. 21:16

 Üdvözlök mindenkit. Mai nap sem történt semmi a növényekkel, időjárás főleg napos, de a felhők is megjelentek időnként, 5 órakor 19°C volt. Mivel ennyi nem lenne nagy bejegyzés, így egy reklámot csinálok, annak a szervezetnek, ami segítségével el tudtam indulni a kutatómunka terén. Ez a szervezet a Kutató Diákok Országos Szövetsége. Szervezet célja, hogy összegyűjtse a tehetséges, érdeklődő fiatalokat, és az olyan egyetemi tanárokat, kutatókat akik a kutatásuk egy részét "lepasszolnák" ezeknek a diákoknak. Így belekóstolhatunk, milyen az igazi kutatás. Az eredményeket különböző versenyen mutathatják be az ekkor már kutatódiákok. Leglényegesebb ezek közül a három TUDOK verseny. A konferencián a versenyzők először egy regionális fordulóban mérettetik meg magukat. 10 perc áll rendelkezésükre, hogy előadják a kutatásukat, ezután 5 perc van arra, hogy a zsűri illetve a közönség kérdéseire válaszoljon. Ezek a verseny másnapján pedig, a szekciónkénti versenyzőszámtól függően, kihirdetik kik jutottak tovább az országosra, ahol ugyanez a feladat, csak nagyobb tétért. Itt a legjobban vagy első díjat kaphatnak, ami 15 pontot jelent a felsőoktatási pontszámításnál, vagy nagy díjat, ami 35 pontot jelent. Másik verseny a poszterverseny, ahol egy tudományos poszteren kell bemutatni 5 percben a kutatást, és végül a harmadik az esszéverseny, ahol egy maximum 20 oldalban, írott irodalmi hivatkozásokkal kell bemutatni a kutatást. 

 

Ha bárkinek az érdeklődését felkeltettem, további információkat az alábbi linken találhat:

kutdiak.hu/

Holnap jelentkezem, Jóéjt!

2. nap, Érdekes időjárás

2011.04.05. 18:56

Good afternoon, ahogy mondja a művelt német. Hát ma igen változékony idő volt, hol sütött a nap, hol felhős volt az idő, bár a szél miatt igen hűvös volt. Jó hír, hogy az éjszakát túlélték a cserepek, szerintem nem nagyon lesz gond az ilyen szintű szélviharoknál. Csak 2. nap van, így a növényekről nem sok mindent tudok írni, remélem már mozgolódnak a magokban, és lassan nőnek kifelé! Mérés időpontjában éppen napos volt az idő, így 19°C-ot mértem. Nagyjából ennyi mára, itt egy zárókép mára, akkor fotóztam amikor hazaértem éppen.

1. nap, Harc az elemekkel

2011.04.04. 19:07

Végre megjöttek a mágneseim. Napközben napos meleg időjárás volt. Nagyjából 26°C körül, de erre még később visszatérek. Tehát, délután amikor hazaértem, és megebédeltem rögtön vettem egy vödörnyi földet, és mentem fel a teraszomra ültetni. A mágnesek elég kicsik, 12x6x1,5 milliméteresek, elvileg másfél kilót bírnak megtartani. A képen látható a méretük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először a kontroll növényeket ültettem el. Erről kép nem készült, egyszerűen a cserép tetejétől 4 cm-re megtöltöttem földdel, beraktam a magokat és teljesen feltöltöttem földdel. Ezután következtek a mágneses cserepek. Először a "2-es típust" csináltam meg. Itt a magok köré helyeztem el a mágneseket, mindegyiket a déli pólussal befele. Ezt úgy oldottam meg, hogy egy rúdmágnes déli pólusához helyeztem mind a 60 mágnest, így megvolt, hogy a mágneseknek melyik oldala a nekem kellő déli. Képen látható az elrendezés már magokkal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután megcsináltam ezt mindkét fajnál, jött a "3-as típusú " cserép, ahol az előzőhöz hasonlóan a magok köré helyeztem a mágneseket, csak ebben az esetben a cserépen kívül. Ezt kétoldalú ragasztóval oldottam meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Most jött a "4-es típusú " cserép összerakása. Itt a déli pólussal felfele raktam a magok szintje alá. Bevallom őszintén, ez volt a legnehezebb cserép, mert amikor már 5 mágnest nagynehezen leraktam és raktam volna az utolsó összeugrottak a mágnesek. Mindkét cserépnél nagyjából a hatodik alkalommal sikerült. A képen láthatjuk az első cserépben az elrendezést, amikor végre sikerült. Volt olyan, hogy már a földet szórtam rá, és akkor hallottam, hogy a mágnesek összeugrottak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül jött az utolsó, az "5-ös típus", ahol a leendő szárszinten vannak a mágnesek. Ezt két hungarocell távtartóval oldottam meg. Mivel egy rétegben igen gyengék lettek volna, 2 réteget összeragasztottam, és közéjük hurkapálcát helyeztem, így viszonylag strapabíró lett. A cseréphez kétoldalú ragasztóval ragasztottam, és ugyanígy rögzítettem rá a mágneseket. Mivel a teraszon vannak elhelyezve a cserepek, így némi faragasztót is folyattam mind a mágnesekre mind a hungarocell tartók alá. Nem túlságosan szép, de hasznos darab. Íme a kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután mindegyiket elültettem, kétoldalú ragasztóval az alátéthez, végül az asztalhoz illetve az ablakpárkányhoz ragasztottam őket. Most jött a "vicces" rész. A meleg napos időből, hála a szentséges hidegfrontnak, lett 16,5°C és szeles idő. Remélem túlélik a cserepek holnapig, állítólag jobb idő lesz már. Záróképnek az összes cserépről készült képet raknám be, holnap jelentkezem! 

süti beállítások módosítása