Megint a vadgesztenyék.

2012.01.28. 19:04

 Meglepő milyen hamar kellett jelentkeznem. A mágneses térben tartott gesztenyéknél már 2-3 centis gyökér nőtt, így muszáj volt az ültetést előre hoznom. Az 5 mágnesezett mag mellé kiválasztottam hasonló 5 kontroll magot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kicsit közelebbről a mágnesezett magok:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összes mag "félig" elültetve:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel így nem lenne jó a mérés az eddigiekhez képest, a mágneses cserepek külsejére felraktam 4 mágnest, és majd csütörtökön (az egy hét leteltével) veszem le őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zárásként egy kép a szobámban lévő mérési zónáról. Sajnos ide már több növény nem fér, de remélhetőleg hamarosan fa hegyek lesznek :)

 

Vadgesztenye erdő kezdete

2012.01.26. 17:48

 Tegnap voltunk Pannon Egyetem Nyíltnapján, így találkoztunk egymással a regionális verseny óta. Jókat beszélgettünk, meg kaptam egy nagyadag vadgesztenyét. Ezeket ma elkezdtem mágnesezni. Nedves föld alatt tartom a magokat, akár a mágneses akár a kontroll növényeket, és egy hét múlva ültetem el őket. Két kép zárásként.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenyő hegyek, hova legyek?

2012.01.23. 16:34

 Ma végre elültetésre kerültek a fenyőmagok. Az előző bejegyzésben előkészített földeket használva, 5-5 kontroll és előmágneses cserepet használtam, az egyik csoportnál csak tőzeggel a másik csoportnál pedig tőzeggel és fenyőtüskével. Mivel kicsit sokat kevertem be ezekből a speciális földekből, úgy gondoltam felhasználom mérésen kívüli ültetésre, így nagyobb cserépbe kettesével ültettem a fenyőmagokat. Nagyon sokat nem tudok írni, jöjjön egy kép a cserepekről. Igen ez már nem a szobám, ott sajnos telt ház van, így ezek már a nappaliban vannak elhelyezve.

Egy kis földes eset.

2012.01.22. 16:24

 Kivételesen nem növényekről fogok írni, hanem előre elkészített földkeverékről. Mivel holnap fenyőket fogok ültetni, amiknek savanyú (savas) talaj kell, így az eddig használt földkeveréket kicsit át kellet dolgozni. Először is beszereztem még 2 darab OBI-s vödröd. 350 forint 9 literes teljesen pöpec. Ezek után az eddig használt keverékből nagyjából másfél litert átraktam mindkettő vödörbe. Ezek után nagyjából 0,25 liter tőzeget adtam hozzá, hogy savasabb legyen a föld.

 

 

 

 

 

 

 

Igen ám, de ehhez nem kellett volna két vödör. Azért lesz így, mert az egyik vödörbe még fenyőtüskéket is rakok, azok elbomlása során pedig még savasabb környezetet csinálnak, így megtudom nézni mennyire savas közeg kell a fenyőknek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennyi fenyőtüskét akartam leőrölni egy réz mozsárban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Azonban még el sem törtek a tűk, így egészben raktam bele őket a földbe, egy idő után úgy is elkezdenek bomlani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül ilyen lett a föld. Majd holnap jelentkezem az ültetéssel!

A szobám ablaka tele van szebbnél szebb vadgesztenye magoncokkal. Van még egy-két későn kelő példány, illetve a később ültetettek még nem hajtottak ki, de a kísérleti alanyok többségének már van két fejlett lomblevele.

 

 

Még mindig jól látszik a különbség a két növény között, balra a kontroll, jobbra az előmágnesezett, valamint a levélfelületben is van eltérés közöttük.

 

 

 

 

Vadgesztenyék

 

 

 

 

 

 

 

Diófa tetején fütyül a rigó....

 

 

Ha még rigó nem is fütyül rajta, mert ahhoz még kicsi, de már elég fejlett és leveles az első diófám, amely egy kontroll növény, egyelőre még csak ez az egy kelt ki.

 

 

 

 

 

 

 

A jácintok nagy változásokon mentek keresztül. Sokat nőttek és fejlődtek. Saját mérési adatomból tudom, hogy a virág kifejlesztéséhez kb. 30 nap szükséges fejlettségi alapállapottól és tartási körülményektől függően. Az előmágnesezett növényem esetében sikerült ezt az időt két hétre leredukálnom. Leginkább az utómágnesezett van lemaradva a többihez képest. A képen jól látszanak a különbségek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

                  Kontroll         Előmágneses            Folyamatmágnes    Utómágnes

Karácsonyfa kicsiben

2012.01.16. 15:51

 Ahogy a cím is mutatja, végre elkezdtem csinálni fenyővel is a kutatást. Bár csak Közönséges Jegenyefenyőt(Abies Alba) sikerült beszerezni Tibor kolléga által. Sokat nem tudok írni, 10 magot elkezdtem mágnesezi, 1 hét múlva ültetem őket. Nagyjából ennyit szerettem volna ma, majd jelentkezem ha történt valami különleges. Zárásként egy kép:

Vadgesztenye erdő

2012.01.15. 19:00

Az elmúlt egy hét nagyon mozgalmas volt, a kikelt vadgesztenyék elég intenzíven növekednek, már van amelyik 23cm-es. A legtöbbnek fejlett az első két lomblevele, de van olyan is amelyik csak most kezd kibújni a földből.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Előmágnesezett                                 Kontroll

A kontrollok és az előmágnesezettek között szemmel láthatóan is van különbség, méretben és fejlettségben egyaránt. E két növény között egy nap eltérés van a kelési nap tekintetében, méretben a mágnesezett 3 cm-rel vezet, illetve sokkal nagyobbak és fejlettebbek a levelei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eddigi növekedést 4-4 növénynél átlagoltam, az a diagram szemlélteti a kialakult differenciát a kontroll és a mágnesezett csoport között.

Új növények

2012.01.07. 17:49

Jácintok (Hyacinthus orientalis)

Ez a tél nem éppen úgy alakult, ahogy elterveztem. Abban reménykedtem, decemberben majd esik hó, de még fagyok sem nagyon voltak. Mindenesetre az első hagymásokat behoztam az erkélyről, úgyhogy most elkezdem őket hajtatni. 4 db növény van a kísérlethez, 1 kontroll, 1 előremágnesezett, 1 folyamatosan mágnesezett, 1 útólagmágnesezett. Jelenleg nincs sok különbség közöttük, erős, fejlett a gyökérzetük, az előmágneses kicsit kilátszik a földből, mert a gyökere kinyomta, mivel nem fért el rendesen a mágnesek miatt. (a mágnesek falemezre voltak rögzítve és betéve a cserépbe)

                     Kontroll                                              Előmágneses

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   Folyamatmágneses                                  Utómágneses

 

Vadgesztenye

Alig egy hét telt el azóta, hogy elültettem a vadgesztenyéket, aztán gyökeret eresztettek, mostanra már látszanak a hajtáskezdemények, az előremágnesezettek vezetnek a kontrollokkal szemben, az egyiknek már zöld a levele.

                                       Előmágnezettek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               Kontrollok

 

 

 

Indul a mandula, na de hova?

2012.01.05. 18:18

 A címből lehet gondolni, hogy ma sikeresen elültettem egy adag mandulát. Bár igen kis mennyiség,3 darab: 2 mágneses 1 kontroll, de nem is az volt a cél velük, hogy statisztikai adatokat kapjak, csak bátyámék kertjébe lesznek kiültetve. Nagyjából ennyi lenne a mai bejegyzésem, és íme a kép a még be nem takart magokról.

Először is sikerekben és örömökben gazdag boldog új évet kívánok minden kedves olvasónak!

Habár január elseje van, nem áll meg az élet, pont ma telt le az 1 hét mágnesezési idő a barack, dió és szelídgesztenye magoknál. 9-9 barack és gesztenyemagot ültettem el, és 6-6 darab diót. Íme a kép a még nem lefedett magokról a pótcserepekben:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel egy darabig ez volt az utolsó ültetés úgy gondoltam hogy az "erdőm" egy kis részéről csinálok egy képet. Összesen 108 mag van elültetve a képen látható cserepekben, és egy másik polcon pedig a 30 darab tölgy. Tehát a mostani kísérletekben összesen 138 mag vesz részt. Még lesz 3 mandula, bár azok inkább kísérleten kívüliek. 

süti beállítások módosítása