Hát igen, holnap elutazok Nyíregyházára, így kimarad a kedd, szerda, csütörtök este megint leszek!:) 

Egyébként a növényekről: Nőnek mint a bolondgomba!!!!! A SHM cserépben már van 10 centis, tehát 2 centit nőtt tegnap óta. Amilyen a szerencsém pont szerdán fognak virágozni. A /2-es sorozat mágneses tagja egész jól csírázik föld alatt szerintem szerdán jön ki ez is. 

Majd írok élménybeszámolót, addig is Kellemes Nyulat!!!

21/7. nap

2011.04.24. 17:26

 Szép napunk van ma, bár címet nem tudtam kitalálni. Sőt a bejegyzés sem lesz hosszú, ma valahogy nem jön belőlem a szó. Tehát, mai méréseim után megállapítottam, hogy a mágnesnek igenis van hatása a növényekre, mégpedig gyorsabban nőnek tőlük. Az én mérésemben az látszik, hogy nagyjából napi 1 centit nőnek a mágneses növények, míg a kontroll kb. fél centit. Ez lényeges különbség, mivel még mindig csak 8 centis a legnagyobb szár!

....akkor már igen nagy lennék. Mai nap a helyi egyik hipermarket parkolójában volt egy veterántalálkozó, ahova kivittük a család legöregebb veteránját, egy 88 éves Citroen B2-est. Gondoltam rá, hogy rakok fel képet, de lusta vagyok, így majd talán holnap. Nah de vissza  a a növényekre. Igen gyorsan nőnek, napi több mint 1 centit!!! Megint átlagoltam, és az eredmény még mindig ugyan az, csak az átlagok különbsége nő.

 Íme egy táblázat az értékekből (bocsi a feliratok miatt, nem a legjobb ez a táblázatkezelő)

cserepekkontrollstonehengemágneskörbemágnesalulmágnes
átlagok4,1cm5,16 cm4,46cm3 cm

 

A táblázatból is látszik, hogy az a cserép, ahol a magok körül vannak a mágnesek, egyre nagyobb különbség van a kontrollhoz képest. Bár lehet, hogy 1,05 centi nem tűnik soknak, de ez csak az átlag. Kontrollban a legnagyobb szár 4,5 centi magas, a shm-ben pedig 7!!! Így már erősebben érzékeltethető a mágnes hatása.

 Hát igen, a címmel arra próbálok célozni, hogy ezek a növények nőnek mint a bolondgomba. Tegnap előtt óta kb. 1,5 centit nőtt az összes. Ja, és egy fontos dolog: FUKUSHIMA NEM JUTHAT EL HOZZÁNK!!!! Elnézést kérek a csupa nagybetűért, csak zavarni szokott, ha baromságot beszélnek. Nah de visszatérve a kutatáshoz, nagyon nőnek, és szerintem 2 héten belül lesz virág. Itt van néhány kép a mostani állapotról:

Összes cserép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHM cserép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHM cserépen kívül:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alul mágnes:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Távtartós:

 

 Mai nap rövid jellemzése: Marha meleg van, és végre tavaszi szünet!  Holnap bejegyzés nem lesz, Budapesten leszek a bátyámnál, de majd pénteken bepótolom! Egyre gyorsabban nőnek a növények, de ez egyértelmű, hiszen melegszik az idő, és a napos órák száma. Mai mérésből csináltam egy átlagolást, következőkben ezt láthatjátok:

A cserépben lévő szárhosszok átlaga:

Kontroll: 1,825 cm

SHM: 2,29 cm

Cserépen kívüli körbe mágnes: 2 cm

Alul mágnes: 1,6 cm

Ebből is látszik, hogy a mágneses cserepek jobban nőnek, bár még lesz több mérés, és meglesz ez a mérés is ismételve. 

 

 Végre itt a jó idő, a sok napsütés, meg ahogy a cím is említi már kezdenek levelek fejlődni! Az adatok alapján mégsem rontottam el a kísérletet a nem megegyező földszinttel.  Stone Henge Mágnes, továbbiakban SHM, cserepemben nőnek, és még mindig jobban, mint a Kontroll, kísérlet szempontjából pedig ez a lényeges. Biológia tanárom azt javasolta, hogy majd nézzem meg a növények gyökérzetét, azokban van-e változás. Mivel egyszer már volt egy ilyesfajta eset, tudom, hogy míg egy sima gyökérzetű növények (távtartós) kb 5 centi volt a gyökere 12 nap után, addig egy SHM magnak kb 4,5 centi, viszont 6 darab volt neki egy helyett. Holnap jelentkezem, addig egy-két kép a mai állapotról.

 Kontroll cserép (4 hajtás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SHM típus (5 hajtás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cserépen kívüli körbe mágnes. (2 hajtás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mag alatt mágnes. (2 hajtás)

 

 

 

 Hát igen. Szegény babjaim penészesek voltak, így a növénytemetőbe (kukába) helyeztem át őket. Plusz, még rájöttem, hogy bár ugyanolyan mélyen vannak a magok, az első körös sarkantyúka kontroll, és Stone Henge Mágnes típus nem olyan magasan van... Így nem kap annyi napfényt, így szinte esélytelen, hogy a mágnes kitudja fejteni a hatását teljes erejéből. Ezért ebből a kettőből ültettem egy /2-es típust, és ők lesznek a hiteles mérési eredmények, de persze az eredeti sorozatot is mérem naponta. A 2. napszám lesz a második mérésnek az aktuális napja. Szerintem ez a sorozat gyorsabban jön ki, mivel melegebb van.

 

 Végre eljött a tavasz, úgy látom a növényeim is megérezték ezt. Ma 3 hajtás bujt elő, és legalább még 1 fog majd holnap előjönni!!! Eddig kontroll növény még nem jött ki a földből, viszont az 1-es típusú sarkantyúkának holnapra már az összes hajtása föld felett lesz, a 3-mas típusú (ahol a magok alatt van a mágnes) már 2 hajtása látta meg a napvilágot. Viszont a bab "visszafordult". Amikor kimentem megnézni őket, és felírni a méreteket, már nem volt meg a hajtása, leástam egy kicsit, és lefele nő. Biztos a gyököcskéje volt, csak kicsit eltévedve nőtt. Zárásként az új hajtásokat lefényképeztem, itt láthatók:

(Ott zöldellik ami holnap fog kihajtani)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remélem látszik, egymás alatt van a két hajtás.

 Szép napot! A cím mindent elárul, két hajtás látott napvilágot a mai napon. Az mindkettő azonos cserép típusban, a "Stone Henge Mágnes" cserépben hajtott ki, de az egyik végre bab!!!! A másik sarkantyúka így már hárman vannak abban a cserépben. Remélem marad ilyen az időjárás, és akkor valószínűleg gyorsabban is nőnek, ma kellemes 16°C volt. A sarkantyúka hajtásoknál új mérési módszert vezettem be, azért, mert a görbe hajtások egyenesednek ki, így már a teljes hajtáshosszt mérem. Babnál nincs ilyen gond, alapból egyenes a hajtás. Befejezésként két kép a hajtásokról:

 Üdvözletem! Ha hihetünk az időjósoknak, holnaptól jön a tavasz. Végre a növényeim kapnak átlagnál kicsit több napot.Bár A "Stone Henge Mágnes" cserép nagyon elkezdett nőni, a nagyobbik hajtás 1,3 centis, a kisebbik tartja a 0,2 centis növekedést, így már 1 centiméteres. A napokban először tudtam melegebbet, 12°C-ot mérni. Zárásként egy kis zene. Sajnos az eredeti klipet nem lehet beágyazni, így maradt a dalszöveg videó.

 Szebb napot! Tegnap megint nem írtam, szokták mondani, a lustaság nagy úr. Nah de a mai nap fontos egy nap! Sarkantyúka "Stone Henge Mágnes" cserépben kijött a második föld feletti hajtás, és rögtön 0,8 centivel kezdett. Az első hajtás tartja a szokásos napi 0,2 mm-s növekedését így most 1,2 centi. Nem lepődnék meg ha lassabb lenne a növekedés a következő pár napban, mivel igen erőteljesen lehűlt a levegő, és a napos idő is csökken igen erőteljesen. Zárásként a két a 2 hajtásról.

 Szebb napot! Akartam írni, hogy egész jó idő volt ma erre elkezdett szakadni az eső, és persze a szél pont a növényeimre fújja. Nem szeret engem, meg a kutatásom az időjárás, de remélem azért ennyi nem végzi ki szegényeket. Szóval, a sarkantyúka 1-es típusú cserepe, azaz a "Stone Henge Mágnes" vagyis amikor körbe van rakva a mag, kibújt a föld alól. A tegnapelőtti mérésem ezek szerint pontatlan volt, csak a legfelső magokat mértem, kiderül, hogy ebben a cserében van egy mag, aminek már majd 5 centis gyökere van, és ez tört felszínre. A képen a kis hőst láthatjuk, holnap jelentkezem.

 

 Szép estét! Tegnap írtam, hogy rügyeznek a magok. Ennek utánanéztem, utánakérdeztem tanáraimnál, kiderült, hogy azok nem olyan rügyek, amik kijönnek a földből, hanem a gyököcskék. Ezek olyan részek, amikből később a gyökerek lesznek. Nem volt egy nagy poszt, de gondoltam megosztom veletek.  

 

7. nap, Első eredmény

2011.04.10. 18:31

 Szép estét! Tegnap tartottam egy "szabadnapot" így kimaradt, de nem volt látható változás szeles idő volt, sok napsütéssel, pont mint ma. Tegnap 17°C volt, ma pedig 16,5°C, bár én már várom a jobb időt.

 Nah de mi is az első eredmény? Kíváncsi voltam, hogy is nőnek a magok, így kicsit "leástam" hozzájuk. Igen meglepő dolog fogadott. A babok egységesen nem nőnek, remélem csak még, de a sarkantyúkák erőteljes csírázásnak indultak. A kontroll cserépben már 0,5 centis a csíra, az 1-es típusnál (mágnesek a magok körül) 2 centis a csíra, 2-es típusnál (ugyanaz mint az előző csak cserépen kívül vannak a mágnesek) szintén 0,5 centisek a csírák, a 3-as típusnál (mágnesek a magok alatt) még nem kezdett el csírázni, végül a 4-es típusnál (távtartókon a mágnesek) 0,6 centisek a csírák. Főleg a 3-as típusúnál lepődtem meg, mert azt olvastam így nőnek jobban a növények, és nem kevésbé. Kíváncsi leszek a későbbi eredményekre, főleg arra, hogy melyik típus lesz a legeredményesebb.

5. nap, Hétvége

2011.04.08. 18:26

 Szép napot! Hát végre eljött a hétvége! Szeretek iskolába járni meg minden, de a jól megérdemelt pihenést sem vetem meg. Ma igen szeles idő volt, habár sütött a nap, így is csak 17°C volt a mérés időpontjában. Mivel a növények még mindig nem bújtak ki a földből, így egy kis zenét terveztem mára, ami miatt elindultam a környezetvédelem útján. A rendes videoklip megrázóbb, de azt nem lehet beágyazni az előadó által. 

4. nap, egy kis side project.

2011.04.07. 20:26

 

Szép napot! Ma itt igen napos idő volt, amikor mértem 26°C volt. Növénykéim még mindig nem óhajtottak kibújni a földből, így egy másik kutatásomat fogom ma népszerűsíteni. Ennek a kutatásnak a címe: "Metál zene története, fajtái, és elterjedése a mai világban". Ezt egy iskolai pályázatra, illetve a tegnap említett TUDOK poszterversenyre. Amit tudtuk segíteni, egy kérdőív kitöltése. Az alábbi linken elérhető pár kérdés, de sokat segít nekem. :)

www.kerdoivem.hu/kerdoiv/439333651/1/

 

3.nap, Reklám

2011.04.06. 21:16

 Üdvözlök mindenkit. Mai nap sem történt semmi a növényekkel, időjárás főleg napos, de a felhők is megjelentek időnként, 5 órakor 19°C volt. Mivel ennyi nem lenne nagy bejegyzés, így egy reklámot csinálok, annak a szervezetnek, ami segítségével el tudtam indulni a kutatómunka terén. Ez a szervezet a Kutató Diákok Országos Szövetsége. Szervezet célja, hogy összegyűjtse a tehetséges, érdeklődő fiatalokat, és az olyan egyetemi tanárokat, kutatókat akik a kutatásuk egy részét "lepasszolnák" ezeknek a diákoknak. Így belekóstolhatunk, milyen az igazi kutatás. Az eredményeket különböző versenyen mutathatják be az ekkor már kutatódiákok. Leglényegesebb ezek közül a három TUDOK verseny. A konferencián a versenyzők először egy regionális fordulóban mérettetik meg magukat. 10 perc áll rendelkezésükre, hogy előadják a kutatásukat, ezután 5 perc van arra, hogy a zsűri illetve a közönség kérdéseire válaszoljon. Ezek a verseny másnapján pedig, a szekciónkénti versenyzőszámtól függően, kihirdetik kik jutottak tovább az országosra, ahol ugyanez a feladat, csak nagyobb tétért. Itt a legjobban vagy első díjat kaphatnak, ami 15 pontot jelent a felsőoktatási pontszámításnál, vagy nagy díjat, ami 35 pontot jelent. Másik verseny a poszterverseny, ahol egy tudományos poszteren kell bemutatni 5 percben a kutatást, és végül a harmadik az esszéverseny, ahol egy maximum 20 oldalban, írott irodalmi hivatkozásokkal kell bemutatni a kutatást. 

 

Ha bárkinek az érdeklődését felkeltettem, további információkat az alábbi linken találhat:

kutdiak.hu/

Holnap jelentkezem, Jóéjt!

2. nap, Érdekes időjárás

2011.04.05. 18:56

Good afternoon, ahogy mondja a művelt német. Hát ma igen változékony idő volt, hol sütött a nap, hol felhős volt az idő, bár a szél miatt igen hűvös volt. Jó hír, hogy az éjszakát túlélték a cserepek, szerintem nem nagyon lesz gond az ilyen szintű szélviharoknál. Csak 2. nap van, így a növényekről nem sok mindent tudok írni, remélem már mozgolódnak a magokban, és lassan nőnek kifelé! Mérés időpontjában éppen napos volt az idő, így 19°C-ot mértem. Nagyjából ennyi mára, itt egy zárókép mára, akkor fotóztam amikor hazaértem éppen.

1. nap, Harc az elemekkel

2011.04.04. 19:07

Végre megjöttek a mágneseim. Napközben napos meleg időjárás volt. Nagyjából 26°C körül, de erre még később visszatérek. Tehát, délután amikor hazaértem, és megebédeltem rögtön vettem egy vödörnyi földet, és mentem fel a teraszomra ültetni. A mágnesek elég kicsik, 12x6x1,5 milliméteresek, elvileg másfél kilót bírnak megtartani. A képen látható a méretük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Először a kontroll növényeket ültettem el. Erről kép nem készült, egyszerűen a cserép tetejétől 4 cm-re megtöltöttem földdel, beraktam a magokat és teljesen feltöltöttem földdel. Ezután következtek a mágneses cserepek. Először a "2-es típust" csináltam meg. Itt a magok köré helyeztem el a mágneseket, mindegyiket a déli pólussal befele. Ezt úgy oldottam meg, hogy egy rúdmágnes déli pólusához helyeztem mind a 60 mágnest, így megvolt, hogy a mágneseknek melyik oldala a nekem kellő déli. Képen látható az elrendezés már magokkal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután megcsináltam ezt mindkét fajnál, jött a "3-as típusú " cserép, ahol az előzőhöz hasonlóan a magok köré helyeztem a mágneseket, csak ebben az esetben a cserépen kívül. Ezt kétoldalú ragasztóval oldottam meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Most jött a "4-es típusú " cserép összerakása. Itt a déli pólussal felfele raktam a magok szintje alá. Bevallom őszintén, ez volt a legnehezebb cserép, mert amikor már 5 mágnest nagynehezen leraktam és raktam volna az utolsó összeugrottak a mágnesek. Mindkét cserépnél nagyjából a hatodik alkalommal sikerült. A képen láthatjuk az első cserépben az elrendezést, amikor végre sikerült. Volt olyan, hogy már a földet szórtam rá, és akkor hallottam, hogy a mágnesek összeugrottak. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül jött az utolsó, az "5-ös típus", ahol a leendő szárszinten vannak a mágnesek. Ezt két hungarocell távtartóval oldottam meg. Mivel egy rétegben igen gyengék lettek volna, 2 réteget összeragasztottam, és közéjük hurkapálcát helyeztem, így viszonylag strapabíró lett. A cseréphez kétoldalú ragasztóval ragasztottam, és ugyanígy rögzítettem rá a mágneseket. Mivel a teraszon vannak elhelyezve a cserepek, így némi faragasztót is folyattam mind a mágnesekre mind a hungarocell tartók alá. Nem túlságosan szép, de hasznos darab. Íme a kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután mindegyiket elültettem, kétoldalú ragasztóval az alátéthez, végül az asztalhoz illetve az ablakpárkányhoz ragasztottam őket. Most jött a "vicces" rész. A meleg napos időből, hála a szentséges hidegfrontnak, lett 16,5°C és szeles idő. Remélem túlélik a cserepek holnapig, állítólag jobb idő lesz már. Záróképnek az összes cserépről készült képet raknám be, holnap jelentkezem! 

0.nap, pont mint Szigeten!

2011.04.03. 17:39

 Nah igen, elég érdekes cím, de szerettem volna egy poénnal kezdeni. Tehát miért is 0. nap? Holnap megjönnek a mágneseim, DPD futárszolgálat által, úgyhogy el tudom kezdeni a vizsgálatot. Mai nap megcsináltam minden előkészületet, amit csak tudok.  Feltakarítottam a teraszomat, helyére raktam a műanyag asztalt, amin a cserepek lesznek, végül lemostam azt is. A képen láthatjuk, hogyan is néz ki a leendő mérési terület:

 

 

Látszik, hogy nem a legtisztább az asztal még így letakarítva sem, de alapozásra használtam, és néha mellé ment a festék. Az ablakpárkányra a kontroll cserepek fognak kerülni, hogy teljesen a mágneses mezőkőn kívül essenek. 

Ezek után felcímkéztem a cserepeket. 10 cserepem van összesen, 5 darab mindkét növény fajhoz. Ebben az ötben az alábbiak vannak: Kontroll, 1-es, 2-es, 3-as, 4-es. Ezeket a jelzéseket az előző bejegyzésben írtam le, így még egyszer nem szeretném. Végül megszámoltam a magokat. A következő képeken a magokat, a cserépből egy mintát lehet látni. Az első képen látható mag a sarkanytúka, a másodikon a bab.

 

Mivel a hőmérsékletet is fel szeretném írni a kutatásban beszereztem egy egyszerű hőmérőt, amit az ablakpárkány árnyékos felére ragasztottam. Ezt láthatjuk a képen:

Nagyjából minden nap egy időben szeretném feljegyezni az adatokat, így 17:00 írom fel minden nap az adatokat (remélem sikerül is addigra hazaérnem). Felírom a hőmérsékletet, a páratartalmat, azt hogy milyen időjárás volt aznap (felhős, napos, stb). Ezek után felírom, mekkorák az adott növények. Természetesen az első időben nem lesz nagy méretváltozás, így csak hetente tervezem a fotózást.  Holnap ültetés után beszámolók, addig is jó olvasást, és kellemes hétvégét, illetve ezt a pár órát ami vissza van belőle. 

Kísérlet leírása

2011.04.02. 20:25

Üdvözlök mindenkit a blogomon!

 

Azért csináltam, hogy napi jelentkezéssel beszámoljak egy érdekes kísérlet állapotáról. A kísérlet lényege, hogy frissen ültetett növénymagokat, nálam sarkantyúka és bab, erős mágneses térnek teszek ki a növekedés során. Mivel nem tudom, hogy a mágneseknek  hogyan kell elhelyezkedni a magokhoz képest, így négy beállítás lesz, plusz a kontroll cserép. Így fognak kinézni a cserepek, mindkét növénynél:

1. Kontroll, mágnes nélkül.

2. 6 darab mágnes, a mag körül, déli pólussal befele.

3. 6 darab mágnes, az előző elrendezéssel, csak ez esetben a cserép külső oldalán. 

4. 6 darab mágnes, a magok alatt déli pólussal felfele. 

5. 6 darab mágnes egy állványra helyezve, a szárszint környékén.

 

Mindegyik cserépben azonos számú mag lesz, és amit lehet egyformára csinálok, de sajnos a természetet nem tudom kijátszani. A kísérlet hétfőn kezdődik, akkor érkeznek meg a mágneseim.

süti beállítások módosítása